Labuť: popis, lokalita a fotografie

Anonim

Dnes bude hrdina našeho článku největším a nej majestátnějším představitelem husího družstva - labutě. Sněhobílý hezký ohromuje milostí a článkem.

Image

Stanoviště

Labuť je jedním z největších ptáků v Rusku. Jeho hmotnost dosahuje 14 kg. Má rád stojaté rybníky s velkými houbami polořadovkou vegetace - rákosí, rákosí, rákosí, ostřice. Zaznamenaná fakta o jeho hnízdění na Cheboksary nádrž, Volha jezera. Je distribuován z jižní Skandinávie a střední Evropy do údolí Ussuri, na jih do Malé Asie, Afghánistánu a Íránu. V zimě přechází do oblastí Kaspického a Středozemního moře. Jednotlivci žijící na jihu neodletují na zimu. Tento druh je registrován v sedmdesáti zemích.

Labuť: popis

Velký pták patří k rodině kachen. Labuť labutě je v mnoha zemích chráněna. Průměrná délka těla ptáka je sto šedesát centimetrů (s ohledem na krk), rozpětí křídel dosahuje dvou set čtyřicet centimetrů. Bílé opeření, na krku a hlavě je světle okrový povlak. Dospělí jedinci mají jasně zobák, uzdu a sametovou ránu pod zobákem. Nohy jsou natřeny hustou černou.

Image

Mladá labuť mute má světle šedé peří s nahnědlým nádechem. Jeho zobák je šedivohnědý. Barva opeření se mění asi o tři roky. Tito ptáci mají silnější krk než jiné bílé labutě. Udržují ji nad vodou ve formě písmene „S“, účinně zvedají křídla a děsivě syčí (odtud jméno). Na rozdíl od svých severních protějšků nemohou vydávat hlasité trumpety.

Lokalita a jídlo

Mute labuť preferuje vytvořit pár, ve kterém žije trvale. Ptáci hnízdí na zarostlých jezerech. Po pár malých vodních plochách, pár nedovolí jiným ptákům vstoupit na jeho území. Hnízda jsou vytvořena v rákosí. Jedná se o velkou strukturu mechu, rákosí a trávy. Letošní rákos se používá k výstavbě drůbeže, ke které je přidáno velké množství jiného rostlinného materiálu. Spodní část hnízda je pokryta jeho dolů a měkké hole rákosu.

Mute labuť tráví spoustu času při pořádání svého domova. Co tento mocný pták jedí? Jedná se především o ovoce, zelené části a kořeny rostlin rostoucích v rybníku a na jeho březích. Navíc jsou to škeble, drobní korýši, červi. Někdy v létě, ptáci jít do stepí hodovat na obilovinách.

Image

Páření

Jak již bylo zmíněno, labuť mute vytváří pár pro život. V období páření, které začíná brzy na jaře, mluvili ptáci, kteří ještě nenašli svého partnera. Muž, který chce vyhrát srdce vyvoleného, ​​plave kolem ní, zvedne křídla a otočí hlavu ze strany na stranu. Pokud žena reaguje na námluvu, zaujímá stejné postavení. Během období hnízdění se pár rozkládá na ploše asi 100 hektarů. Po vybudování hnízda, labutí kamarád. To se obvykle děje ve vodě.

Reprodukce, potomstvo

Ptáci dosáhnou pohlavní dospělosti tři až čtyři roky. Samice má 4-6 vajec bílé nebo světle žluté barvy. Inkubační doba trvá 35-38 dní. Líhnutí potomků samice. Muž v této době hlídá svou přítelkyni, vždy v blízkosti. Je třeba poznamenat, že mute labuť má dobré otcovské vlastnosti. Zajímavá fakta zaznamenaná mnoha vědci. Když žena potřebuje na chvíli opustit hnízdo, aby si získala potravu pro sebe, vezme si muž místo. Nebojí se žádných predátorů. S jednou ranou svého mocného křídla je schopen zabít lišku, zlomit mužskou ruku.

Znázorněná mláďata váží přibližně 200 gramů. Jsou pokryté hustým šedivým dolů, sotva vyschlé, připravené opustit hnízdo. Nejdříve však vždy doprovázejí matku, pohodlně sedí na zádech. Od prvních hodin života se mláďata živí sama, jen na noc, kdy se vrátí do hnízda pod křídlem matky, aby se zahřála. Potomci ošetřovali oba rodiče.

Image

Ve čtyřech měsících (někdy o něco dříve) se kuřata začínají vzlétnout. Od tohoto okamžiku se spojují ve velkých hejnech mládeže. V přírodních podmínkách žije labutě 25-28 let.

Během období rozmnožování je labuť velmi agresivní. Hravě chrání své hnízdo, nemilosrdně vylučuje ostatní ptáky a jejich plodu z "své" nádrže.

Zimování

Tito ptáci se scházejí v mnoha tisících hejn, nejčastěji sestávajících z rodinných skupin. Tím je zajištěna jejich větší bezpečnost.

Když, v důsledku deště nebo větru, není možnost získat jídlo, labutě padají na zem, schovávají nohy a zobák v teplém peří a v této pozici čekají několik hodin na zlepšení počasí.

Image

Život v balení

Ústa jsou velmi obývatelná. Mírně se vztahují ke svým kamarádům a jiným ptákům. Boje se odehrávají velmi vzácně, pouze v případech, kdy je nutné chránit jejich území. Oponenti silně bijí se svými zobáky a křídly.

Mute Swan: Červená kniha

Navzdory tomu, že v současné době stav druhu nezpůsobuje obavy, krásný pták potřebuje ochranu. Je nutné ji chránit před pytláky, pozorovat období ticha v rezervoárech v květnu a červnu. V této době získává potomstvo mute labutě. Červená kniha Ruska, Tatarstánu, Běloruska a Saratovska má tuto krásu na svých seznamech.

Zajištění

Tyto sněhobílé mocné ptáky již dlouho drželi lidé v zajetí. S tím správným obsahem netrpí ztlumená labuť vůbec a neusiluje o svobodu. Snadno se přizpůsobí novým podmínkám, rychle vytvoří pár, a to i při minimální volbě, a úspěšně se násobí.

Než si koupíte labutě pro údržbu, musíte splnit řadu povinných podmínek:

- uspořádat nádrž s čistou vodou;

- zajistit zimní údržbu ptáků.

Rybník může být jakékoliv velikosti, ale je žádoucí, aby byl co největší. To usnadňuje péči o ptáky. Pokud existuje, pak je část problému vyřešena. V zimě je možné instalovat kompresor a potrubí pro čerpání vzduchu a vody. Vzniká tak konstantní průtok, rybník nemrzne ani v silných mrazech.

Někteří jednají jinak - přenášejí ptáky z velké nádrže na zimní místo. Za předpokladu, že bude existovat bazén, ve kterém můžete pravidelně měnit vodu, a malá mýtina pro procházky se suchým ložním prádlem, ptáci se budou cítit pohodlně.

Nejhumánnějším způsobem zimního bydlení je však převést labutě do školky, kde jsou všechny podmínky pro zimní chov ptáků se zárukou jejich uchování.

Image

Počet

Podle posledních údajů je na světě 500 tisíc jedinců tohoto druhu, z nichž 350 tisíc žije v Rusku. Většina z nich žije v deltě Volhy. Ve Velké Británii žije asi 30 tisíc hřbetů, v jiných zemích jsou tyto ptáky mnohem menší. Lov těchto ptáků byl zakázán v roce 1960, po kterém jejich počet výrazně vzrostl.

Zajímavosti

Mute labutě jsou docela inteligentní ptáci s dobrou pamětí. Snadno si pamatují toho, kdo je urazil, a dokonce i za pár měsíců se mu mohou pomstít. Lidé jsou vystaveni agresivitě pouze v období rozmnožování, chrání spojku nebo mláďata. Pantofle mají vynikající vidění a sluch. Ptáci spolu komunikují v zajímavém jazyce skládajícím se z velkého množství gest a zvuků. Tělo dospělé labutě je pokryto více než 23 tisíci peřím. Jednotlivci žijící v zajetí často dosáhnou věku třiceti.

Zajímavé články

Skála Shaan-Kaya (Krym) čeká na turisty, kteří sní o objevování něčeho nového.

Co nosit baletní byty?

Tragický osud "Britannica". Loď "Britanic": fotografie, velikosti, historie

Spisovatel Rensom Riggs: biografie, seznam knih a recenze čtenáře. Rensom Riggs, "Dům podivných dětí"