Sviňuchy: popis plemene a zajetí

Anonim

Slyšení fráze "sviňucha", mnoho z nich jsou domácí nadýchané hlodavci jako křečky. Ukazuje se však, že zástupci řádu kytovců, kteří se podobají delfínům a žijí hlavně ve slaných vodách většiny moří a oceánů, jsou takzvaní. Někteří z nich jsou dokonce jedeni lidmi. Protože většina sviňuchy patří k ohroženým zvířatům, v posledních letech je jejich odchyt zakázán. Vzhledem k výrazné podobnosti s delfíny jsou tyto rodiny často zmateny nejen philistines, ale také odborníky fauny.

Podobně jako ostatní vodní savci patří sviňuchy k viviparům. Samice krmí své mláďata mlékem již delší dobu. Jejich strava sestává hlavně z ryb, ale někdy zahrnuje chobotnici, měkkýše a korýši.

Image

Odrůdy sviňuchy

Globálně jsou rozděleny do tří skupin: finned, white-winged a common. Zástupci posledně uvedeného rodu zahrnují čtyři druhy. To znamená, že jich je šest. Oni jsou velmi odlišní od sebe navzájem, a to jak navenek, tak stanoviště. Někteří z těchto druhů dávají přednost pobytu v balení, zatímco jiní žijí sami. Mezi nimi jsou velmi běžná mořská zvířata, a jsou na pokraji zániku. Geneticky však všichni patří do stejné rodiny.

Bez prase

Přijal jméno kvůli absenci hřbetní ploutve. Je považován za nejmenšího delfína na Zemi (ostatní členové rodiny ho mají). Jeho velikost nepřesahuje 1, 2 metru. Charakteristickým rysem tohoto druhu je malá hlava bez zobáku s kulatým čelem. Tělo je hladké, tmavě šedé (někdy téměř černé) barvy, někdy se světle modrým odstínem. Takové sviňuchy žijí hlavně v indických a tichomořských oceánech z mysu Dobré naděje na břehy Japonska. Zvířata mohou zůstat sami nebo v malých skupinách.

Image

Prase (moře) obyčejné

To je rozděleno do tří subspecies, žít téměř všude, začínat od severu Atlantského oceánu a končit u Pacifik pobřeží Dálného východu. Porpoise obyčejný - typický zástupce fauny Černého a Azovského moře. Samci těchto zvířat jsou menší než samice, jejich velikost nepřesahuje délku jednoho a půl metru. Oni obvykle drží ve skupinách, jíst ryby. Jejich hlavním rysem je, že když dýchají, neskákají z vody. Barva je obvykle černá nebo tmavě šedá, spodní část těla je lehčí než horní.

Porpoise Černého moře, neboli Azovka, zvaná díky své lokalitě je geneticky odlišná od poddruhů Baltského a Tichého oceánu. Jejich vzhled je však velmi podobný. Obyčejná prasata jsou nejvíce studoval mužem, protože oni jsou nejvíce často drženi v zajetí v delfináriích, akváriích a výzkumných centrech.

Navzdory velkému počtu jednotlivců je průmyslový rybolov těchto zvířat ve většině zemí zakázán (s výjimkou Japonska, kde se stále používají pro potraviny).

Image

Kalifornie sviňuchy

Počet těchto savců je katastrofálně malý. Podle vědců není ve volné přírodě více než 300 jedinců. Z tohoto důvodu je odchyt zvířat přísně zakázán, ale to neubírá situaci, protože jejich počet je ovlivněn špatnou ekologií a přítomností velké populace žraloků v lokalitě. Žijí výhradně v Kalifornském zálivu, kde pravidelně trpí rybářskými sítěmi.

Tyto sviňuchy nejsou příliš velké - až 150 cm na délku a 50 kg na váze. Mají šedé tělo s velkými černými "brýlemi" kolem očí. Spodní část, stejně jako většina členů rodiny, je lehčí než horní. Stádo zvířat je poměrně pomalé, vyhýbá se hluku, lidem a všemu, co s ním souvisí.

Argentinská odrůda

Image

Pojmenován tak díky stanovišti. Žije hlavně ve vodách Tichého oceánu v blízkosti Jižní Ameriky, někdy se nachází v Atlantiku. Od svých příbuzných se liší dlouhou životností v prostředí sladkovodního prostředí. Argentinští sviňuchy často plavou k ústím při hledání kořisti. Mohou tam zůstat několik týdnů a pohybovat se proti proudu do 50 km.

Na rozdíl od svých příbuzných, tyto velryby milují samotu. Mají poměrně velká mocná tělesa (do délky 180 cm). Barva těla je tmavě šedá s sotva znatelným osvícením až na dno. Hlavní jídlo zvířete - ryby a chobotnice.

Mokré prase

To je také Atlantik, jeho jméno bylo kvůli tmavým kruhům kolem očí, se podobat brýlím. Druhý je způsoben stanovištěm. Toto velké zvíře (do délky 2, 2 metru) žije v malých skupinách v blízkosti pobřeží. Přebývá hlavně v chladných vodách Atlantského oceánu, ale nachází se také v Indii (v blízkosti souostroví Kerguelen) a v Pacifiku (u pobřeží Tasmánie a jižní Austrálie).

Od ostatních členů se liší ostrým přechodem černé barvy hřbetu na bílé břicho. Vypadá to jako mladá kosatka, ale ne tak agresivní. Oči, umístěné na černé hlavě, obklopené bílými "brýlemi". Krmí se z ryb, korýšů, měkkýšů.

Whitefin porpoise

Image

Tento největší zástupce rodiny roste na délku až 2 metry a na hmotnosti až 220 kg. Obyvatelé Beringova moře Okhotsk a Japonského moře. Zvířata se chovají ve skupinách do 20 jedinců, kteří se živí rybami a měkkýši. Vedení většinou noční. Často lovit velryby společnosti během lovu. Při potápění mohou dosáhnout hloubky půl kilometru a vyskočit na hladinu, nevyskočit z vody úplně.

Bílé skvrny na stranách černého těla jsou hlavními "zvláštními rysy", díky kterým tento sviňák dostal své jméno. Delfín může být pokrytý jinými, ne tak velkými jasnými znaky na těle. Někdy jsou nalezeni zcela černí jedinci.

Život v zajetí

Protože odchyt většiny druhů kytovců je zakázán, v umělých podmínkách nejsou tak často drženy. V podstatě hovoříme o akváriích, výzkumných střediscích, delfináriích a námořních divadlech. Ačkoli inteligenci zvířat nelze nazvat slabou, učí se s velkými obtížemi. Z tohoto důvodu se v prezentacích používají jen zřídka.

Image

Nedostatek svobody pohybu a těsné prostory sviňuchy tolerují velmi špatně. Se špatným obsahem, často touží, onemocní a mohou dokonce zemřít. Není snadné krmit takové domácí zvířata. Koneckonců, jejich denní strava zahrnuje čerstvé ryby. Porpoise - dravec a náročný a žravý.

Lidská činnost je hlavně škodlivá pro populaci sviňuchy všech odrůd. Trpí ekologickými katastrofami, nezákonným rybolovem a někdy umírají, náhodou se dostávají do sítě. V některých zemích, oni jsou ještě loveni, používat maso ze zvířat. Ve většině států je však jejich odchyt zakázán zákonem a za porušení je stanoven určitý trest.

Sviňuchy jsou savci, kteří spolu s delfíny patří k ozubeným velrybám. Mezi oběma rodinami však neexistuje žádná jasná hranice. Všichni jsou dravci. Někteří udržují ve skupinách, jiní preferují osamělost, jedí ryby a jiný mořský život. V zajetí žijí jen zřídka a neochotně, je těžké je trénovat. Některé druhy jsou poměrně četné, zatímco jiné jsou na pokraji zániku.

Zajímavé články

Arsenyev muzeum ve Vladivostoku. Historie studia a vývoje regionu Dálného východu

Marina Ruce: biografie a nejlepší filmy

Tajemství jezera Bajkal: unikátní Nepinaria v Listvyanka

Staří nebo mladí: jak určit věk stromu?