Wombat: zvíře Austrálie. "Malý medvědi" zelený kontinent

Anonim

Obyvatel australské expanze, wombat je zvíře, které okamžitě přitahuje neuvěřitelně pohyblivou emoční tvář a vzhled připomínající medvídě.

Image

Tento zástupce rodiny dvuhreztsev vačnatců se objevil na Zemi téměř před 18 miliony lety a žil do současnosti, téměř bez podstoupení radikálních změn. Dozvíte se podrobnosti o existenci těchto jedinečných býložravců.

Wombat: fotografie. Zvíře a jeho vlastnosti

Wombats obývat jižní a východní Austrálii se nalézá v mnoha státech kontinentu, kde je země vhodná pro hrabání. Nejbližší příbuzní medvěda vačnatci jsou koaly, tato zvířata jsou velmi podobná jejich, ale jejich evoluční linie se lišily, podle vědců, dlouho předtím vzhled druhu známý dnes.

Image

Tyto roztomilé "mláďata" dosahují délky 0, 7 až 1, 2 ma váží od 20 do 40 kg. Příroda zamyšleně uspořádala své kompaktní tělo, poskytující krátké a silné ploché končetiny, končící pěti prsty, zakončené silnými drápy, upravenými pro kopání otvorů. Krátký nerozvinutý ocas, impozantní hlava, která působí dojmem, že je po stranách mírně zploštělá, a drobné oči doplňují popis.

Zobrazení

Výjimečnost těchto zvířat je také zdůrazněna malou velikostí jejich druhu. Wombat je zvíře Austrálie, nikde jinde na světě. Existují pouze čtyři typy tohoto vačnatce:

  • Obyčejný, nebo velký. Hlavními rysy jsou tvrdá vlna, zaoblené krátké uši a nepřítomnost vlny v malé oblasti tlamy. Čelisti a zuby tohoto druhu jsou ve struktuře podobné hlodavcům. Ve středu horní a dolní řady jsou umístěny dvojice klasických dlouhých řezáků.

Image

  • Tasmánský. Druh je nejvíce termofilní a vzácný, ačkoli to bylo velmi běžné. Nachází se na ostrově Tasmánie a na ostrově Flinders.
  • Široce smýšlející To je také vzácný druh, distribuovaný jediný v jižní Austrálii. Zničený kvůli měkké hedvábné vlně.
  • Malý Wombat je druh nalezený v Queenslandu.

Způsob života

Wombat vačnatce je největší ze savců, kteří vykopávají díry a tráví významnou část svého života v podzemí. Možná to byl takový způsob života, který nám umožnil zachovat tuto jedinečnou populaci až do současnosti.

Se silnými a ostrými drápy jsou schopny kopat složité průchody, malé jeskyně a tunely do země. Nory, které wombat vykopávky jsou podobné jezevci: ozdobené chodby různých délek (od 3 k 30 metrům) vést k místnosti používané wombat jako ubytování. Tam si dělá útulné hnízdo.

Image

Wombat - zvířecí noc. Aktivita se zvyšuje s nástupem noci, kdy začíná hledat potravu a pohybuje se poměrně rychle. Někdy tito úžasní "Australané" vyvíjejí vysokou rychlost - až 40 km / h, ale pouze na krátké vzdálenosti. Je těžké je vidět během dne, protože odpočívají v jeskyních.

Co jedí malí medvědi?

Wombat je gurmánské zvíře. Je vybíravý a hledá mladé výhonky bylin, sladké kořeny některých rostlin, lesních plodů a hub. Struktura horního rtu, která je rozdělena na dvě části, umožňuje wombatům zvolit přesně jídlo, které se jim líbí, protože přední zuby zvířete mohou volně dosáhnout nejmenšího výhonku nebo kořene. Významnou roli při hledání potravy ve wombatech hraje čich.

Tato jedinečná zvířata mají stejný neuvěřitelný, ale účinný metabolismus. Trávení potravy v wombatu trvá 14 dní.

Image

A co se týče spotřeby vody, tito „Australané“ jsou vůdci savců po velbloudech: v průměru stačí 0, 5–0, 7 litrů vody na kg tělesné hmotnosti denně na normální fungování těla.

Wombat nepřátelé a způsoby, jak chránit

Australský "medvěd" v přírodě nemá prakticky žádné přirozené nepřátele. Hlavní oponenti mohou být považováni za Dinga a tasmánského ďábla. Příroda se postarala o ochranu wombatu a vytvořila zvláštní obal ze zadní části těla, který vynalezl neobvyklou kombinaci kostí a chrupavek, pokrytých extrémně tvrdou kůží. Když cítili nebezpečí, otočili se dozadu, blokují vstup do díry a úspěšně odpuzují útoky útočníků. Pokud se nezvaný host vyšplhá do díry, wombat ho dovedně posouvá do rohu a snaží se ho uškrtit pomocí stejného ochranného „zařízení“.

Image

Je schopen čelit silným úderům hlavou, chovat se jako koza, což také vede k útěku nebo smrti oběti.

Chov

Wombats nemají žádné výrazné období pro reprodukci. Tento proces může nastat kdykoliv a na jakémkoli místě. Wombat je monogamní zvíře. Matka se o dítě stará a nezanechává na něm žádné starosti, dokud nedosáhne puberty - dvouleté. Mláďata do 6-8 měsíců jsou v sáčku matky, a když vyjdou „ve světle“, zůstanou v blízkosti své matky déle než rok. Životnost této zajímavé šelmy v přírodě dosahuje 15 let a jednotlivci v zajetí mohou žít až 25 let.

Musím říci, že pro Australany je wombat (foto) téměř domácí zvíře, protože často žije v blízkosti lidí a dostává se k nim z různých důvodů, někdy tragických.

Zajímavé články

Sanduny: recenze a tipy před návštěvou

Irina Ionesco. Biografie, fotografie, bibliografie

Ultrafialová barva: popis, kombinace s jinými barvami, fotografie

Daniil Kotsyubinsky: životopis a fotografie