Divoký králík v přírodě: popis, foto

Anonim

Někteří lidé, kteří se dívají na roztomilé a načechrané domácí králíky, mají tendenci si myslet, že jejich příbuzní žijící v podmínkách krutých volně žijících živočichů, vedou stejný bezstarostný život a jen vyladí šťavnatou trávu rostoucí na loukách. Je to však mylný názor, protože každý nový den je pro ně neustálým bojem o přežití. Divoký králík vždy hledá alespoň nějaké jídlo, bez ohledu na sezónu, a také se musí schovávat před všemi druhy dravců.

Popis

Proto mají tato malá zvířata takovou stavbu těla, díky které bude pro ně jednodušší přežít v drsných podmínkách přírodního prostředí. Jsou obdařeni jedinečnými schopnostmi extrahovat své potraviny z pod sněhem, mají vynikající sluch, což jim umožňuje slyšet přístup dravce ve vzdálenosti třiceti metrů, i když to není na zemi, ale vznáší se ve vzduchu.

Image

Vypadá to jako zajíc divokého králíka. Popis je možné zahájit tím, že má malou velikost. Délka těla se pohybuje od 32 do 46 centimetrů, zatímco váží ne více než dva kilogramy. Jeho zadní nohy jsou menší než u jiných králíků a králíků a jeho uši jsou delší.

Nejednotná barva obdařená divokým králíkem. Jeho fotografie ukazují, že toto zvíře má nahoře hnědavě šedou vlnu, někdy s načervenalým nádechem. Břicho a špička ocasu jsou o něco lehčí a po stranách je bělavý pruh, který se v horní části stehna mění na malou skvrnu.

Divoký králík, na rozdíl od zajíce, během roku nemění barvu, ale vyskytuje se, jak by mělo být, dva molty - na jaře a na podzim.

Kde žijí?

Zpočátku tato malá zvířata žila pouze na Pyrenejském poloostrově, ale díky zemědělským aktivitám se usadily téměř na všech kontinentech, kromě Antarktidy a Asie.

V současné době existuje divoký králík v Rusku, na Ukrajině a také v mnoha zemích Evropy a Afriky. Toto malé zvíře se navíc nachází na ostrovech Tichého oceánu a Atlantského oceánu a Středozemního moře.

Tato zvířata žijí pouze tam, kde jsou keře a nízké stromy, ale mohou žít také v stepích, lesních pásech a výsadbách. Jejich životní podmínky se výrazně liší od životního stylu zajíce, protože divoký králík potřebuje pro svou existenci méně území. Rodina těchto malých zvířat se může bezpečně dostat na zemi, jejíž plocha se pohybuje od tří do dvaceti hektarů. Pro pohodlnější existenci se vykopávají, až dosahují až třiceti metrů.

Image

Bydlení malých zvířat

Takové tunely lze vidět v jakémkoliv otevřeném prostoru s obtížným terénem, ​​kde je loví divoký králík. Tam, kde toto malé zvíře žije, převládá pouze písčitá půda, takže je pro něj snazší a pohodlnější kopat díry.

Drsné podmínky přežití přinutily tato zvířata skrýt se co nejvíc pod zemí, kde se můžete schovávat před dravci. Tráví většinu svého života. Takové díry vykopávají hlavně samice a zabere spoustu času. Mají formu hnízdění se třemi východy na povrch.

Image

Způsob života

Tak, divoký králík v přírodě může často být nalezený v paprscích, roklinách, na strmých březích moře nebo opuštěných lomech. Tato zvířata nejsou vůbec vyděšená sousedstvím s člověkem, takže se mohou usadit i na okraji osad a na různých skládkách.

Když si tato malá zvířata vyberou určité území pro svůj život, jistě ho označí zápachovým tajemstvím produkovaným kožními žlázami. Na rozdíl od zajíců, divokí králíci nevedou k izolovanému životnímu stylu, ale žijí v celých skupinách (7-11 jedinců). Jejich rodiny mají poměrně složitou hierarchickou strukturu.

Image

Co jedí?

Při krmení divoký králík neodjíždí více než sto metrů od nory. Proto jeho strava není nijak zvlášť různorodá. Pouze zimní a letní jídla se liší. V teplém období, malá zvířata jíst listy a trávu. Pokud se v blízkosti jejich obydlí nacházejí pole a zeleninové zahrady, pak tato zvířata na nich konzumují saláty, zelí, všechny druhy kořenových plodin a obilí.

S přibývajícím chladem se králíci přesouvají do suché trávy a části rostlin vykopali z pod zemí. Kromě toho, v zimě mohou ještě jíst výhonky a kůry stromů nebo keřů.

Jak dochází k reprodukci?

Tato malá zvířata jsou považována za velmi plodnou. Množí se téměř po celý rok. Králíci mohou nést potomstvo asi třikrát za sezónu. Těhotenství těchto zvířat trvá přibližně jeden měsíc. Počet baby králíků ve vrhu se může pohybovat od 4 do 12 a závisí na podmínkách stanoviště a věku matky. Tak, pro rok ona může vést od 20 k 50 mláďatům. Během několika hodin po porodu je samice opět připravena ke kamarádovi.

Králíci tohoto druhu rychle rostou díky tomu, že první čtyři týdny po narození se živí pouze mateřským mlékem. Po pěti měsících dosáhnou puberty a opustí rodinu, tvořící vlastní.

Image

Jaká je hodnota těchto zvířat pro člověka?

Ukazuje se, že pouze tento druh evropského divokého králíka byl skroten lidmi. Proto je považován za předka pro všechny, bez výjimky, domácích plemen těchto malých zvířat.

Jejich chov je v současné době praktikován na území různých přírodních rezervačních zón a školek. Evropští králíci jsou v poptávce s mnoha chovateli, protože mohou být použity ke zlepšení chovu domácích druhů.

Kromě toho, že jsou předmětem rybolovu díky své krásné kožešiny a chutné maso. Proto je chov králíků považován za jednu z nejdůležitějších odvětví světového zemědělství.

Od domestikace divokých králíků, více než sedmdesát různých plemen těchto zvířat bylo chováno. Patří mezi ně okrasné, okrasné, stejně jako ty, které se používají k testování nových léků a potravin ve vědeckých laboratořích.

Kromě těchto výhod však tato divoká zvířata v některých zemích, kde nejsou žádná dravá zvířata, mohou lidem způsobit velkou újmu, jíst všechny plodiny, poškodit pole, plodiny a také poškodit půdu mnoha otvory. Například na tichomořských ostrovech zcela zničily vegetaci, což vedlo k erozi půdy a zničení pobřeží, které sloužilo k hnízdění mořských ptáků.

Image

Shrneme-li, můžeme dospět k závěru, že tato úžasná zvířata jsou dokonale přizpůsobena stanovišti divoké zvěře, a proto si mohou udržet svou populaci.

Zajímavé články

Co je předmětem filozofie a jejích funkcí

Nejdražší detektor kovů: přehled nejlepších modelů, vlastností, recenzí

Alois Branch: Filmografie a biografie

Jaderná hrozba: proč se strach, škodlivé faktory