Africké tučňáci: rysy vnější struktury a chování

Anonim

Znáte alespoň jedno zvíře, které hlasuje silněji a déle než tvrdohlavý osel? Ukazuje se, že takový zástupce zemské fauny skutečně existuje. A tohle není nikdo, ale tučňák a africký. Schopnost dělat srdcervoucí výkřiky, podobný výkřikům osla, se stal důvodem proč africké tučňáci jsou často nazvaní osli.

Image

Vnější struktura

Dlouho byli tučňáci považováni za samostatný živočišný druh. Pouze relativně nedávno, analýza struktury DNA umožnila vědcům zjistit, že patří k druhu mořského ptáka. Také vědci věří, že tučňáci jsou jedním z nejstarších představitelů ptáků. A možná jejich evoluční vývoj začal v éře dinosaurů.

Africké tučňáci jsou největší tučňáci brýlí. Jejich výška může dosáhnout 70 cm, maximální hmotnost - 5 kg. Mají standardní barvu - černá vzadu, bílá vpředu, to znamená "pod kabátem". Tučňák „Afričané“ však má svou vlastní individuální zvláštnost. Jedná se o černý pruh, příčný na úrovni hrudníku a klesající po stranách. Ve formě se tedy podobá podkove.

Všichni tučňáci, včetně afrických tučňáků, mají neobvyklou schopnost stát a pohybovat se vertikálně. To je možné díky speciální struktuře tlapek, které jsou opatřeny kožními membránami. S pomocí stejných tlapek, stejně jako křídel, připomínajících veslo ve tvaru, dokonale plavou.

Mládě nevypadá tak hezky jako dospělý africký tučňák. Hnízdo je pokryto hnědošedým nádechem, který teprve po dosažení dospělosti získá modrý odstín. Pevný a hrozivý vzhled těchto ptáků je také díky speciálnímu tvaru zobáku a přítomnosti harpunových zubů, díky kterým mláďata loví ryby s „mrtvým uchopením“.

Funkce chování

Image

Africké tučňáci se živí hlavně ančovičkami a sardinkami.

Průměrná délka života se pohybuje v rozmezí 10-12 let. Puberta se vyskytuje ve věku 4-5 let. Samice obvykle pokládá 2 vejce najednou. Rodiče je inkubují 40 dní. U tučňáků oslů není výrazná závažnost období rozmnožování typická. Jediná známá závislost sezóny inkubace vajec z biotopu, kterým je africký tučňák. Zajímavosti o tučňácích se staly předmětem výzkumu argentinských vědců. Zjistili: mezi "Afričany" jsou páry, které se 16 let nerozloučily. Proto se tučňáci nazývají jedním z nejvěrnějších moderních zástupců fauny.

Africký tučňák je také charakterizován dobrou vytrvalostí. Zástupci tohoto druhu se ponořují do hloubky větší než 100 m, zadržují dech několik minut, mohou plavat bez zastavení až na 120 km při rychlosti až 20 km / h.

Image

Hlavní nepřátelé kuřat jsou žraloci a rackové a dospělí soutěží o kořist a mohou se stát oběťmi tuleňů.

Pod ochranou Rudé knihy

Na počátku 20. století byli tito ptáci na pokraji zániku. Důvodem bylo použití jejich vajec pro potraviny místní populací. Africké tučňáci neměli čas na vylíhnutí vajec, protože obyvatelé je jednoduše sbírali. Dnes je tento druh uveden v Mezinárodní červené knize a je chráněn zákonem. Ale i přes ochranu, africké ornitologové zaznamenali pokles v populaci tohoto druhu tučňáků o téměř 50% v posledních pěti letech. Vědci připisují tuto skutečnost vyčerpání ryb ve vodách oceánu. Intenzivní komerční rybolov vede k tomu, že africkým tučňákům chybí jídlo, což zase vede k hrozbě zániku tohoto druhu ptáků.

Distribuční oblast

Tam, kde žijí africké tučňáci, můžete pochopit podle názvu druhu. Oni obývají pobřeží jižní Afriky a Namibie, stejně jako blízké ostrovy, kde studený Benguela proud je lokalizován. Žijí v koloniích. V současné době existuje 140-180 tisíc osob, zatímco podle výzkumu, v roce 1900 populace se skládala z 2 milionů osob.

Image

Tučňáci jsou jistě jeden z nejneobvyklejších obyvatel Afriky. Jsou rádi, že se vyhřívají na písku Kapského Města, užívají si slunění, rybaření ve vodách oceánu a vřele přivítají mnoho turistů, ochotně vystupujících před objektivy fotoaparátu.

Zajímavé články

Evropský buk: Popis

Třílisté hodinky: popis, užitečné vlastnosti, použití, indikace a kontraindikace

"Bakshevskaya Maslenitsa" - další atrakce Moskvy

Pikantní rostliny: popis a jména