Sýkora obecná: popis, lokalita, chov

Anonim

Běžná, modrá nebo zelená azurová je malá sýkorka s bohatým modravě žlutým opeřením. Pták je rozšířený v subarktických a mírných pásmech severozápadní Afriky, západní Asie a Evropy. Žije ve volné přírodě především ve smíšených a listnatých lesích, zejména v březové a dubové oblasti. Dokonale se přizpůsobí kultivovaným krajinám a často se usadí v parcích a zahradách, kde se nachází v blízkosti krmítek. Často tvoří městské populace v Evropě. Pták není plachý a snadno umožňuje lidem v jeho blízkosti.

Image

Během reprodukce se živí hlavně krmivem pro zvířata: pavouky a hmyz. V zimě a na podzim tvoří její stravu rostlinné potraviny, jako jsou semena. Hnízda v dutinách, stejně jako v umělém hloupém.

Popis

Trochu tito s krátkým krátkým zobákem a krátkým ocasem je celá modrá. Podrobné informace o něm jsou uvedeny v článku níže. Velikost je mnohem horší než velká sýkorka, zatímco o něco větší než lopatka - její tělo je asi 12 cm a váží 14 g. Jeho zbarvení se výrazně liší od zbarvení jiných typů modrých azurových čepiček, stejně jako tenkých tmavě modrých pruhů podél zobáku. projít očima, zavřít na zadní straně hlavy. Druhý tmavě modrý proužek obíhá kolem krku a vytváří tak límcový vzhled.

Image

Čelo a líce jsou bílé; ocas, křídla a krk modro-modrá. Zpravidla je záda olivově zelená, ale může mít různé odstíny, v závislosti na lokalitě. Dno ptáka je nazelenalé, ve spodní části je malý podélný tmavý pruh. Šedo šedé nohy, černý zobák.

Oblast

V Evropě se azurová tita nachází téměř ve všech zemích, ale chybí na severu Skotska, na Islandu, na Balkáně a na Vysočině Alp, v severních částech Ruska a na Skandinávském poloostrově. Do roku 1963 žila ve vnějších Hebridech.

Image

Životní styl: modrá sýkorka

Ve středních a jižních oblastech této oblasti jsou sedavé, zatímco v zimě migrují na západ a na jih na severu. Kromě toho jsou možné vertikální lety v horách. Nepravidelné migrace a závisejí do značné míry na povětrnostních podmínkách a dostupnosti krmiva. Kromě toho jsou non-puberta mladí ptáci náchylnější k pohybu než dospělí.

Během období rozmnožování jsou vždy chováni ve dvojicích, většinou se schoulí ve smíšených hejnech s dlouhými ocasy a velkými prsy, běžnými piky a králi žlutohlavými. Současně se mezi nimi azurové odlišují různými rolemi na velmi tenkých větvích.

Image

Chov

Stejně jako hlavní počet malých ptáků, v azurovém stromě, sexuální zralost začíná jeden rok po narození. Chovná sezóna u ptáků se vyskytuje na konci jara, ale v polovině ledna se začnou rozpadat smíšená hejna koz, po kterých se probudí své územní instinkty.

Samice v polovině dubna postupuje nezávisle na stavbě svého hnízda. Obvykle se nachází v dutinách a dutinách stromu, velmi často s úzkým otvorem a velmi vysoko od země. Pravidelně, azurová tit používá staré hnízda jiných ptáků.

Image

Většina sezóny má 2 spony, ale v některých regionech (v Německu, Velké Británii, Maroku a také na Korsice) jsou vejce kladena pouze jednou. První spojka je obvykle na začátku května, příští - ve druhé polovině června. Počet vajec závisí na maximálním počtu a biotopu.

Napájení

Hlavní částí ptačí stravy je krmivo pro zvířata. Většina z nich je malý hmyz dosahující délky 1 cm, jejich larvy navíc navíc pavoukovci. Sada krmiv se může lišit v závislosti na jejich dostupnosti v dané oblasti v daném čase. Na samém počátku období rozmnožování, kdy všechny stromy začínají být pokryty zelení a housenky jsou buď nepřítomné, nebo jsou velmi malé, tvoří pavouci většinu své kořisti. V případě, že se masa housenek zvětší, přejde obyčejná modřinka na tento druh kořisti.

Image

Ve velkých množstvích jsou různí lesní škůdci zničeni ptákem, mezi nimiž jsou i chlupaté housenky housenek bource morušového, navíc štěnice, mšice a zbytek hemiptera. Larvy píly a housenky motýlů jsou snadno konzumovány v potravinách. Chytí se různé létající hmyz (vosy, mouchy, sítnice-okřídlený), mravenci, brouci, sazenice a různé stonožky.

Poddruhy a systematika

Obyčejný modrý tit v 1758 byl vědecky popsaný slavným Carl Linnaeus v desáté knize jeho “systémů přírody”. V té chvíli dostal tento druh jméno Parus caeruleus a ptáci patřili k titmouse. Jméno Cyanistes byl pak označen za podrod, do kterého bylo kombinováno mnoho druhů s podobnými morfologickými charakteristikami. Tuto klasifikaci v současné době využívá řada specialistů, včetně ruských.

Zajímavé články

Gant Henry: životopis, historie, úspěchy a zajímavá fakta.

Travis mlýny: Životopis herce

Ekologické problémy v oblasti tundry. Co se dělá pro ochranu přírodní oblasti?

Co je disident? Disidentní hnutí v SSSR