Davidův jelen - čtyři zvířata v jednom

Anonim

Davidův jelen je téměř na pokraji zániku, v současné době přežívá pouze v zajetí. Toto zvíře je pojmenováno po výzkumníkovi-zoologovi Armanovi Davidovi, který sledoval poslední zbývající čínské stádo a povzbuzoval společnost, aby se aktivně podílela na zachování této populace, jejímž druhým jménem je Mila.

Image

Co znamená název "C-poo-Xiang"?

Číňané nazývají tento savec "Ci-Pu-Xiang", což znamená "ne jeden ze čtyř". Toto podivné jméno odkazuje na to, jak vypadá Davidův jelen. Vzhled jelena se podobá směsi čtyř zvířat: kopyta jsou jako kráva, ale ne kráva, krk je jako velbloud, ale ne velbloud, jelení rohy, ale ne jelen, oslí ocas, ale ne osel.

Hlava zvířete je tenká a protáhlá s malými ostrými ušima a velkýma očima. Jedinečný mezi jeleny, tento druh má rohy s hlavním větvením předního segmentu sahat v opačném směru. V létě se jeho barva stává načervenalou, v zimě šedou, je zde malý šíje a podél zadní strany podlouhlý tmavý pruh. Pokud jsou zástupci rohatých skvrnití s ​​bledými skvrnami, pak máme Davida mladého jelena (foto níže). Vypadají velmi dojemně.

Image

Popis jeleního jelena

Tělo má délku 180-190 cm, výška ramene je 120 cm, délka ocasu je 50 cm a hmotnost 135 kg.

Království - zvířata, typ - akordové, třída - savci, řád - artiodaktyl, podřád - přežvýkavci, rodina - jelen, rod - jelen David.

Tento druh má příbuzné v blízkosti popisu:

  • jižního červeného munthak (Muntiacus muntjak);

  • Peruánský jelen (andský jelen antisensis);

  • jižní Pudu.

Chov

Jelikož je Davidův jelen prakticky ve volné přírodě, pozorování jeho chování se provádí, když je držen v zajetí. Tento druh je společenský a žije ve velkých stádech, s výjimkou období před a po období rozmnožování. V tomto okamžiku opouštějí samci stádo, aby se vykrmili a intenzivně si vybudovali sílu. Jelení samci bojují za pomoci rohů, zubů a předních nohou se soupeři za skupinu žen. Samice se také nechtějí soutěžit o pozornost muže, navzájem si kousat. Úspěšný jelen vyhraje dominanci a způsob, jakým se nejvíce přizpůsobí samci chovají se ženami.

Image

Během páření se samci prakticky nekrmí, protože veškerá pozornost je věnována kontrole dominance žen. Pouze po oplodnění samic začnou dominantní samci znovu krmit a rychle znovu nabývají na váze. Doba rozmnožování trvá zpravidla 160 dní, zpravidla v červnu a červenci. Po 288 dnech těhotenství samice porodí jednoho nebo dva jeleny. Plavci váží asi 11 kg při narození, přestanou krmit na mateřském mléku za 10-11 měsíců. Samice dosáhnou sexuální zralosti po dvou letech a samci - během prvního roku. Dospělí jedinci žijí do 18 let.

Návyky

Muži milují „ozdobit“ své rohy vegetací, zapletou je do křoví a klikatých zelení. Na zimu v prosinci nebo v lednu, rohy jsou upuštěny. Na rozdíl od jiných druhů, Davidův jelen často dělá řvoucí zvuky.

Jí trávu, rákosí, listy keřů a řas.

Vzhledem k tomu, že není možné pozorovat tuto populaci ve volné přírodě, není známo, kdo je nepřítelem těchto zvířat. Pravděpodobně - leopard, tygr.

Image

Lokalita

Tento druh se objevil v období pleistocénu někde v okolí Mandžuska. Situace se změnila během holocénu, podle pozůstatků nalezeného zvířete (Davidova jelena).

Kde tento druh žije? Předpokládá se, že původní lokalita byla bažinatými nížinnými loukami a místy pokrytými rákosím. Na rozdíl od většiny jelenů mohou dobře plavat a zůstat ve vodě po dlouhou dobu.

Image

Jelikož jelen žil v otevřených mokřadech, byla snadná kořist pro lovce a v XIX století jejich obyvatelstvo rychle klesalo. V té době císař Číny přemístil velké hejno do svého „carského loveckého parku“, kde rozkvět jelena. Tento park byl obklopen stěnou o výšce 70 metrů, bylo zakázáno se na ni dívat i pod bolestí smrti. Nicméně, Armand David, francouzský misionář, riskoval svůj život, objevil tento druh a byl těmito zvířaty fascinován. David přesvědčil císaře, aby se vzdal několika jelenů, kteří budou posláni do Evropy.

Brzy v květnu 1865 došlo v Číně ke katastrofálním povodním, zabili velké množství Davidova jelena. Po tom zůstalo v parku asi pět jedinců, ale v důsledku povstání si Číňané vzali park jako defenzivní pozici a jedli poslední jelena. V té době v Evropě byla tato zvířata chována devadesát jedinců, ale v době druhé světové války, kvůli nedostatku potravin, se počet obyvatel opět snížil na padesát. Druh přežil velmi kvůli úsilí Bedforda a jeho syna Hastings, pozdnější 12. vévoda Bedforda.

Po válce, populace jelena v Evropě rostla, a v roce 1986, malá skupina 39 jednotlivců byla reintroduced do rezervace Číny. Existovaly obavy z toho, že pokud je vrátíte do stanoviště, mohou čelit mnoha problémům v důsledku mnoha let strávených v zajetí. Z tohoto důvodu by zvířata mohla ztratit adaptivní chování. Tento druh již nemusí být schopen nezávisle bojovat s parazity, klíšťaty a predátory.

Image

Jelení rezervace

Vlasti těchto exotických zvířat je Čína, kde se pro ně vytvořily přírodní rezervace, která obsahuje více než 1000 jedinců.

Dafeng Reserve se stal domovem Davida. To je největší svého druhu na světě, je to tam, že největší počet obyvatel Mil.

Národní přírodní rezervace Dafeng se rozkládá na ploše 78 000 hektarů, byla založena v roce 1986 na východním pobřeží provincie Jiangsu.

Zajímavé články

Co je předmětem filozofie a jejích funkcí

Nejdražší detektor kovů: přehled nejlepších modelů, vlastností, recenzí

Alois Branch: Filmografie a biografie

Jaderná hrozba: proč se strach, škodlivé faktory