Golden Eagle - největší orel na světě

Anonim

Golden Eagle je považován za největšího zástupce rodiny jestřábů. V severních oblastech Ameriky, Afriky, Asie a Evropy je tento největší orel často nalezen. V Rusku žijí tito ptáci téměř všude. Ale můžete je vidět zřídka, protože se snaží vyhnout kontaktu s lidmi.

Image

Lokalita

Golden Eagle je široce distribuován v Americe, Africe a Eurasii. Navzdory tomu největší orel vede převážně sedavý život. Někdy se stěhuje do jižních oblastí. To platí zejména pro jednotlivce žijící v Severní Americe, kde hra, kterou loví, spadá do režimu spánku. Zlatí orli se často usadí v otevřené a polootevřené krajině, daleko od lidského obydlí. Někdy jejich hnízda lze vidět v tundře, polopouštních kaňonech, stepích, jehličnatých a smíšených lesích.

Popis zlatého orla

To je velmi velký a silný pták. Největší orel na světě, jehož rozpětí křídel se pohybuje od 180 do 240 cm, může vážit 3, 8 až 6, 7 kg. A ženy jsou mnohem větší než samci. Tělo dospělých je pokryto tmavohnědým peřím. Zadní část krku a zadní části hlavy jsou zbarveny do červenošedého nádechu, zatímco spodní, dolní a břišní strana jsou zlaté barvy. Peří mladých zlatých orlů jsou malovány v monochromatické černé paletě s malými bílými skvrnami. Na špičkách velkých silných tlapek jsou dlouhé sedm centimetrové drápy. Je to jejich největší orel na světě, který používá jako hlavní nástroj pro lov kořisti.

Image

Co jí zlatý orel?

Základem tohoto velkého ptáka jsou králíci, zajíci, sviště, kachny, kuřata a husy. Největší orel je však schopen jíst jeřáb nebo volavku. Hady, lišky, srnčí mláďata a jeleni se stávají jeho kořistí. Obvykle tito mocní predátoři loví zvířata, která jsou několikrát větší než jejich vlastní rozměry. Orel si vybere svou oběť, zatímco sedí na balvanech nebo vysokých stromech. Málokdy přepadne. Zpravidla před útokem stoupá vysoko do nebes a odtud náhle útočí na kořist.

Navzdory tomu, že oběťmi tohoto agresivního orla jsou nejčastěji savci, může lovit kopytníky a plazy. Kdyby se mu nepodařilo chytit kořist, nepokusil by se znovu a hledal by nový. S nástupem zimního zimy se zlatý orel přepne na mršinu. Pokud mu chybí jídlo, může si vzít jídlo od jiných ptáků.

Image

Funkce chování

Golden Eagles jsou schopni dělat různé zvuky. Například během letu sotva slyšitelně píšťalku a během období sňatku mluví. Navíc, analogicky s jinými orly, oni mohou reprodukovat charakteristický výkřik, který vzdáleně se podobá štěkání psa. Navzdory skutečnosti, že zlatí orli mají vynikající vidění, nevidí téměř nic ve tmě. Ve dne je největší orel, nacházející se ve dvoukilometrové výšce, schopen vidět zajíce běžícího po zemi. Díky speciální struktuře oka se pohled na dravce může zaměřit na rychle se pohybující kořist.

Image

Chov

Je třeba poznamenat, že největší orel je monogamní. Vytváří několikrát a pro život. Hnízda těchto ptáků může dosahovat průměru od jednoho do půl metru. Zpravidla se nacházejí na vrcholcích vysokých jehličnatých stromů, skal, útesů nebo topografických věží. Každý pár má několik hnízd, která byla používána mnoho let. Doba snášení vajec se liší v závislosti na oblasti, kde žijí ptáci. Na Sibiři a v severní části Aljašky se tak děje v polovině června av Ománu v první polovině prosince.

Samice leží od jednoho do tří vajec v třídenním intervalu. Doba inkubace je asi 45 dnů. Většinu času v hnízdě tráví samice, ale někdy je nahrazena samcem. Po této době se šedaví mláďata vylíhnou z bílých vajec pokrytých červenými nebo hnědými skvrnami. V prvních týdnech jsou děti tak bezmocné, že samec musí dostat jídlo a přivést ho do hnízda, zatímco samice se věnuje oteplování a krmení plodu. Jakmile potomci vyrostou a začnou se peckovat sami, matka také letí ven k lovu. Poté, co děti mají 65-80 dní, začnou létat blízko hnízda.

Image

Lov se zlatým orlem

Fotografie největšího orla je uvedena v tomto článku. Tento pták je široce používán pro lov gazel, saigů, zajíců a lišek. Tato tradice má velmi dlouhou historii, o čemž svědčí četné skalní malby na území Mongolska. A všechny obrazy patří do doby bronzové. Dědiční lovci žijící ve Střední Asii se učí toto umění od útlého věku a předávají tajemství řemeslného umění budoucím generacím. Za prvé, nezkušený lovec se musí naučit ovládat sparrowhatera a cheglok. Pak je mu svěřena domestikace Sokolího sokola, goshawka, gyrfalka nebo sokolího stěhovavého. A teprve potom, pod dohledem zkušeného učitele, se může pokusit trénovat velkého a mocného orla.

Výcvik takového orla může trvat několik měsíců a dokonce i let. Obvykle mladí ptáci, kteří vědí, jak letět, začínají lovit. Trvá pár dní, než chytí divokého orla. V procesu učení je důležité zajistit, aby se opeřený dravec vrátil do rukou pána. Po dlouhých hodinách je zlatý orel tak zvyklý na svého majitele, že se z něj ani nepokouší odletět.

Zajímavé články

Katya Mtsituridze: fotografie, životopis, osobní život

Bog marsh - zázrak na vašich stránkách

Dobré oblasti Moskvy zůstat. Hodnocení nejlepších oblastí Moskvy k pobytu

Herec Jurij Štěpán: životopis, filmografie a zajímavá fakta