Obří mravenečník: stanoviště, zajímavá fakta, fotografie

Anonim

Příroda vytvořila mnoho úžasných zvířat, ale ta, která bude v článku diskutována, je v čele tohoto seznamu. Obří trojhlavý mravenečník, jehož fotografie je před vámi, je uveden v Červeném seznamu IUCN.

Image

Jedná se o velké zvíře s úzkou trubkovitou tlamou, dlouhým jazykem a luxusním hustým kožichem. Jeho životní styl v přírodním prostředí je stejně úžasný jako jeho vzhled.

Obří mravenečník: fotografie, popis

Jak již bylo zmíněno, vzhled trojčlenného zástupce fauny je velmi neobvyklý. Obří mravenečník je největším dravcem Jižní Ameriky. Délka těla dosahuje 1, 30 m s hmotností 40 kg. Na délku je přidán metr dlouhý chlupatý ocas. Končetiny nedovolují dravci pohyb rychle, ale jsou vyzbrojeni silnými drápy (1-7 cm).

Velikost hlavy je malá, ale tlama je extrémně prodloužená (25-30% délky těla) a úzká. Šelma téměř nemůže otevřít ústa kvůli skutečnosti, že čelisti rostly spolu. Na konci tlamy jsou nosní dírky a malá ústa. Mravenečník nemá zuby. Jazyk 55-60 cm dlouhý má nejsilnější svalstvo.
Tříprsté hezké vlasy jsou silné, tuhé a extrémně elastické. Čenich je prakticky bezsrstý, směrem k tělu se prodlužuje a mění se na objemnou hřívu podél hřebene. Tam jsou stejné svěží kudrlinky na nohách.

Ocas je pýchou mraveneka! Je pokryta dlouhými vlasy (60 cm). Tato krása visí dolů na zem. S takovým ocasem se zvíře může snadno schovat jako teplá deka.

Image

Nejčastěji je barva obřího mravenečníku stříbrná, s šedým odstínem, někdy se nachází barva kakaa. Celým tělem šikmo, od hrudníku po kříž, je široký černý proužek. Spodní část ocasu, podbřišník a hlava má černohnědou barvu.

Lokalita

Obří mravenečník pochází z Jižní Ameriky. V posledních milionech let žijí zástupci tohoto druhu v řídkých lesích a keřové savaně. „Domov“ těchto zvířat se považuje za území od Gran Chaco v Argentině až po Kostariku ve Střední Americe.

Životní styl ve volné přírodě

Mravenec zvířete je docela klidný, hlavní věc není hněvat nebo ohrožovat. Celé dny se angažuje pouze v tom, že jde hledat mraveniště a termity, aby jedl hmyz. Ostatní dravci se snaží obejít tento trapný miláček. Neunikne před nebezpečím, ale obrátí se k nepříteli, vstane na zadních nohách a vstoupí do „smrtelných objetí“, které do svého těla vypustí ostré obrovské drápy. První anteater nikdy neútočí.

Image

Homebody anteaters nemůže být volán, a doma oni ne. Během svého života se potulují, pohybují se z místa na místo a nevybavují si doupě. Raději žijí v otevřených a polootevřených prostorách.

Velký mravenečník je pozemní zvíře, lezecké stromy nejsou v jeho zvycích a schopnostech. Ve dne tito predátoři rádi spí, odpočívají na odlehlém místě a v noci jsou aktivní. Mravenečník nemůže chodit rychle, natož běh, drápy mu brání. Aby se nějakým způsobem pohnul, šelma je ohýbá.

Co jí mravenečník?

Obří mravenečník se živí hlavně mravenci, to je okamžitě jasné ze jména zvířete. Menu úžasného dravce zahrnuje housenky, termity, mnohonožky, dřevoryty, larvy hmyzu. Pokud by nebylo možné získat oblíbené jídlo, zvíře bude jíst s potěšením.

Je velmi zábavné sledovat, jak se mravenečník dívá na hromadu mravence. Za prvé, s jeho drápy dělá díru v domě hmyzu. Pak vklouzne do ní tenký, dlouhý lepkavý jazyk. Šelma proniká do všech koutů mraveniště, kde se na jazyku drží stovky hmyzu.

Image

Je zajímavé, že v zajetí se tato zvířata snadno přizpůsobují různorodějším potravinám. Jí s jídlem, masem, vařenými vejci a dokonce i mlékem. Pouze před krmením by mělo být mleté ​​jídlo a maso by mělo být uzemněno na mletí, protože mravenečník má velmi malé ústa. Velké kusy, prostě do toho netlačí.

Páření

Obří mravenečník se odkazuje na bestie, které putují jeden po druhém. Páry se samozřejmě scházejí, ale ne samce se samicí, ale matka, která chová své mládě. Teprve když přijde období páření, co se děje každoročně na jaře a na podzim, potkávají se anteaters, aby otěhotněli.

Po splnění své povinnosti, po oplodnění ženy, muž hrdě odchází do důchodu a vrací se do svého osamělého života věčného tuláka. Žena bude muset nést mládě asi šest měsíců a pak se o ni postarat.

Péče o potomky

Anteaters se rozmnožují velmi pomalu, protože v jednom vrhu je jen jedno malé mládě. Narodil se pokrytý vlasy, váha novorozence je asi 1, 4–1, 8 kg. Instituce matky je nesmírně silná: celý život věnuje potomkům. Nemá čas vychovávat jedno mládě, samice se stará o další.

Když se narodí dítě mravenečník, téměř okamžitě se usadí na zadní straně matky. Od této chvíle s ní mládě cestuje tímto způsobem. Když se podíváte na tuto malou rodinu, ani si hned nevšimnete, že se na zadní straně ženy usadilo mládě, takže se jeho srst slučuje s matčinou srstí.

Image

Ve věku jednoho měsíce je malý chlupatý predátor schopen pohybovat se nezávisle. Na zadní straně své matky se už nevalíhá, ale doslova chodí za ní. To pokračuje, dokud není mladý mravenečník dva roky starý. Teprve v tomto věku se zvíře stává nezávislým a může bez péče o matku.

Obří mravenečník: Zajímavosti

Odborníci, kteří studují svět anteatrů, se o těchto zvířatech dozvěděli mnoho zajímavých faktů:

• Jazyk predator pracuje s jedinečnou rychlostí. Na chvíli se obří mravenečník vysune a zasune asi 150-160 krát.
Délka jazyka je asi 60 cm, což nemá žádné analogie mezi pozemskými obyvateli.
• Během dne je mravenečník schopen jíst asi 30 000 hmyzu.
Svaly, které ovládají jazyk, jsou připojeny k hrudní kosti.
• Mravenečník je v žaludku, který je extrémně svalnatý. Na jeho stěnách je pevná keratinizovaná dlažba.
• Hmyz vstupuje do žaludku živého zvířete a keratinózní trny na obloze a záhyby na tvářích jim brání v návratu.

Mravenečník a muž

Domorodci z Jižní Ameriky vždy lovili obří mravenci na maso. Ale počet těchto zvířat neúprosně snížil nejen z tohoto důvodu. Faktem je, že závisí na konkrétních zdrojích jejich obvyklých potravin. Přírodní stanoviště byla zničena a v důsledku takové lidské činnosti byly druhy těchto úžasných predátorů na pokraji zániku.

Image

Setkání s obřím mravencem ve volné přírodě je stále obtížnější. Je smutné, že jejich počet v zoologických zahradách je také zanedbatelný, a to navzdory skutečnosti, že v zajetí jsou tito dravci dokonale aklimatizováni. Pouze vytvořením příznivých podmínek pro přežití mravenců budou lidé schopni pomoci těmto neobvyklým tvorům přírody znovu obnovit jejich čísla a nebudou ohroženi vyhynutím.

Zajímavé články

Gant Henry: životopis, historie, úspěchy a zajímavá fakta.

Travis mlýny: Životopis herce

Ekologické problémy v oblasti tundry. Co se dělá pro ochranu přírodní oblasti?

Co je disident? Disidentní hnutí v SSSR